Fleecejackor - Kille

Om Fleecejackor

Fleecetyg i jackor

Fleece är ett material med många goda egenskaper. Framförallt så är fleece känt för att vara värmande, mjukt och lättskött. Fleecetyg är tillverkat av plast, det är alltså ett syntetmaterial. Fleece är 100% polyester och det är inte ovanligt att fleecejackor har tillverkats av återvunnen plast. Det betyder att fleecejackan du bär eller ska köpa är tillverkad av gamla återvunna pantflaskor. Fleece är alltså ett väldigt miljövänligt material som även det kan återvinnas till slut. Det går att smälta ner fleecetyg och återvinna även det, kanske det blir en ny fleecejacka, fleecetröja eller varför inte en PET-flaska. Fleecejackor används flitigt som träningsjackor då det är varma och mjuka och lämpar sig väl för träningsändamål då man behöver hålla värmen uppe.

Fleecejackor och fleecetyg står inte emot vind särskilt bra. För att man ska få en komplett träningsjacka så krävs det att något mer vindtåligt material bärs tillsammans med fleecejackan. Att bära vindjackor över fleecejackor ger bra värme och skydd mot vind vid träning. Det finns jackor med s.k. Windstopper-teknologi. Windstopper innebär att det är en fleecejacka och en vindjacka i ett. Oftast sitter det fleece på utsidan och ett vindtätt material på insidan. Den här kombinationen ger en väldigt varm och mjuk jacka. Fleecejackorna som återfinns här kommer från ett gäng olika klädbutiker. Jackorna finns i flera olika färger, mönster och modeller.

Fleece används inte bara för att tillverka fleecejackor. Det är väldigt vanligt att fleece används till att sy t.ex. plädar eller andra textilprodukter som ska vara varma och mjuka. Fleece används också ofta som foder i jackor och overaller. Fleece uppfanns i slutet av 1970-talet, 1979 för att vara mer bestämd. Fleecetyget utvecklades under denna tid av ett flertal olika företag som lanserade det under olika namn. Det som var bland de vanligaste kallades för "polar fleece" och togs fram företaget Maiden Mills.